mandag 30. mai 2011

Tove Jansson: Sommerboken

Myk og vakker bok utgitt på Heinesen forlag, oversatt av William Heinesen (nei, ikke forfatteren fra Færøyene..) Jeg kjøpte den fordi den stod ved kassen og så så veldig innbydende ut. Alt jeg kjente fra Tove Jansson var Mummibøkene - som jeg ikke likte som barn men elsker som voksen - og den vakre Höstvisa. Men nå sommer!

Boken består av en rekke fortellinger, alle med jenten Sofie og hennes gamle farmor som hovedpersoner. Alle fortellingene er knyttet til en finsk sommer som er kort og magisk, med øy og hav og liv som hører sommeren til. Gjennom samtaler og lek og undring spiller forholdet mellom de to seg ut, den gamle kvinnen som ennå er nysgjerrig og leken, og den veldig unge som vil lære alt og strever etter å forstå.

For en rar ting å lese denne boken rett etter The Road. Et varmt kjærlig pust etter en grusom omgang juling. I denne boken finnes alt det lette og vakre, de tingene som i The Road ugjennkallelig er borte for alltid. Men kjærligheten til barnet og forholdet mellom barn og voksen er der i begge bøkene.

2 kommentarer:

  1. Denne skal jeg prøve å få lest i sommer! Kunne trenge litt lun sommerstemning nå...

    SvarSlett
  2. Denne skal jeg prøve å få lest i sommer! Kunne trenge litt lun sommerstemning nå...

    SvarSlett