tirsdag 27. september 2011

Topp fem-liste over mannlige helter i litteraturen

Jeg har blitt utfordret til å lage en liste over de beste mennene - som motsvar til min liste over de beste kvinnene. Ikke lett. Hvilke kriterier skal jeg velge? Helter? Tiltrekkende menn? Denne listen er basert på hva jeg tøffe, kloke, heltmodige fyrer som jeg beundrer. Men jeg synes det var vanskelig. F.eks er ikke store, romantiske helteskikkelser nødvendigvis med her (hva nå det måtte være---). Og jeg finner ikke heltene mine sentralt plassert i den klassiske litteraturen. Her har jeg ikke med den overlegne Mr. Darcy, eller Odyssevs (men han er jo faktisk ganske tøff--) eller Raskolnikov, eller... Nåja, her kommer listen min.


1. Vidvandre/Aragorn. (Ringenes herre, Tolkien). Han var min helt fra jeg leste Ringenes herre første gang, og selv om jeg brukte litt tid til å tilpasse helten til filmen, så står Aragorn fremdeles fjellstøtt som eneren blant helter. Konge og kriger. Vidvandre.
2. Arn Magnusson. (Tempelridderbøkene til Jan Guillou) Ja, her har vi også en helt av dimensjoner. Han kan alt. Best i kamp, rir best, vinner alle kamper, er edel, god mot kvinner og barn! Hva mer kan man forlange? Til og med huslige sysler er han opptatt av.

3. Hassel. Lederkaninen i Watership Down av Adams er jo en mannlig skikkelse, så han får plass på listen. Han tar varsel på alvor, bryter opp før kolonien blir utslettet. Tar ledelsen, fører sin gruppe gjennom store farer mot det forgjettede land, er modig, smart, klok og slu!
4. Michel Strogoff. Tsarens kurer av Jules Verne. Tsarens kurer gir aldri opp, og er trofast,varm og modig gjennom hele den spennende boken. Holder fast på oppdraget, er tøff, varm, beskytter de svake og snill mot sin mor!  

5. Faren i The Road. Han snek seg inn på denne listen som ellers er full av sverdsvingere og heltmodige barskinger. Fra en dyster verden uten håp er han en helt, fordi han har tatt vare på og beskyttet det ene menneske som han synes var verd å leve for i en dødende verden.

2 kommentarer:

  1. Støtter ener'n med alt jeg har. Ingen over - ingen på siden - heller ingen i nærheten :-)))

    SvarSlett
  2. Faren i The Road kan jeg og være med og holde en knapp på ass!

    SvarSlett