søndag 26. august 2012

Fulltreffer: "Sommeren uten menn" av Siri Hustvedt

"Kabom". Der ble jeg (overraskende) truffet! Jeg plukker med meg en bok fra biblioteket som jeg egentlig ikke har hatt lyst til å lese. Som jeg synes høres litt kjedelig ut. Som jeg har hørt lunke uttalelser om. Ikke vært så begeistret for forfatteren tidligere. Så treffer den meg så rett i hjertet. Jeg har lest i to dager (men boken er kort, bare 200 sider) og nytt det.

Boken handler om Mia, som etter å ha blitt forlatt av sin mann etter 30 år, og etter et kortvarig sammenbrudd, tilbringer en sommer i barndomsbyen for å være med moren sin, undervise i et poesikurs og i det hele tatt komme seg på fote igjen. Jeg er jo kanskje spesielt mottakelig, siden jeg selv er separert og dermed fått noe mer livserfaring enn jeg egentlig hadde planlagt for meg selv... Men boken går jo ut over dette, betraktningene om kvinneliv i alle aldre og fasetter, og liv som sådan, er så fine... Sorg, dobbelhet, å komme ut av sorgen, betraktninger om å bli gammel, om å være ung, kvinnemakt og kvinneavmakt... og så morsomt, så mange kule betraktninger.

Det er noe med å bli eldre, og motsatt av det jeg kanskje trodde da jeg var ung - oppdage at det stadig er nye dører å åpne, i livet, i en selv. Det er fint, det er spennende, og det er veldig oppmuntrende.

Denne romanen likte jeg av mange grunner
  • Godt skrevet
  • Spennende fortellerstemme
  • Morsomme kvinne-betraktninger
  • Rørende kvinnebetraktninger
  • Klok
  • Nydelige sitater fra store diktere
Jeg har lest en roman av Siri Hustvedt før, og den gjorde ikke noe særlig inntrykk på meg. Men denne - den synes jeg var vakker! Og den rørte meg. Rett i hjertet.

lørdag 25. august 2012

Jennifer Egan: A Visit from the Goon Squad

Min svoger skrøt sånn av denne, men den gikk ikke rett hjem hos meg. Denne boken handler om mange personer, løselig knyttet sammen, i et nokså langt tidsspenn, fra 60-tallet til i dag. Jeg hadde problemer med å få med meg de ulike personene og handlingene, hele tiden spør jeg meg: "Hmm, hvem var det igjen..." Sånt forstyrrer leseopplevelsen...

Men det er ikke meg å bry meg om det jeg ikke liker (da skal jeg være irritert, da), så jeg sier litt om det jeg fikk ut av boken, tross denne innvendingen. The Goon Squad, eller "bøllen på døren", eller torpedoen, er et navn på tiden som herjer med oss. Forfatteren viser oss personer i glimt, de er oppattt av noe, de brenner for det, eller strever med det. Noen år går, og de er et helt annet sted. Boken er full av brudd og glimt, og det er tidens herjinger som kommer frem. På godt og vondt. Ikke bare på vondt, for ting kan bli bedre, eller annerledes... Livet som hender og hender... 

Jeg nevnte "Ørjan" og "påskesolen" i et innlegg i går. Jeg tenker på Ørjan i dag og, den praten vi hadde om tiden som punkt eller tiden som linje. Han var dypt inne i fysikkens verden, men om jeg glemmer fysikken og tenker på denne boken, så er tiden punkt, punkt, punkt. Og så kan vi kanskje skape en historie av det? Men når jeg tenker på mitt eget liv, så er det jo en linje... ikke en rett linje, men... Og i romanen, om man kan kalle det en roman, så er det også noe med tidsperspektivet som skifter hele tiden... noen ganger fortalt i nåtid, men så kan fortelleren plutselig bli allvitende og si: "og da ante de ikke at de om femten år skulle...." Akkurat det med de skiftende tidsperspektivene var fint.

Glemte dyder: Gå på biblioteket

Kindle og pocketer og venner - jeg glemmer den gamle dyden fra ungdomsårene - å gå på biblioteket... Så mye som bare ligger her og venter på en leser, frister... Jeg begrenser meg til to denne gangen..
Den unge mannlige bibliotekaren var kjemehyggelig og sa "kos deg med bøkene" og det virket som om han hadde glede av hver eneste bok som ble lånt ut.

Jeg gidder ikke stå i kø for å låne en ny bok, da kjøper jeg den eller det er alltid en venninne som har... Men de skjulte skattene, forfattere som man hadde glemt, klassikere. Selma Lagerløf..

fredag 24. august 2012

Poesifestival i Ulvik

Jeg er ikke akkurat en festival-gjenger, og gremmes like mye over begrep som "festivalsommer" som min tidligere kollega Ørjan irriterte seg over begrepet "påskesola". Imidlertid skal jeg altså på Poesifestival til Ulvik 13.-16. september.

Ingen sjekk av program etc, men en venninne i litteraturgruppen sa allerede for to år siden at vi måtte bli med, og nå er tiden kommet!
Jeg ser frem til å få impulser jeg ikke visste jeg trengte, lære noe jeg ikke visste fantes, høre noe som jeg ikke hadde anelse om at jeg ville ha glede av å høre. Kort sagt: jeg vil fylles opp.
http://www.poesifestival.no/

lørdag 18. august 2012

Avislesning: Morgenbladet om unge forskere

Jeg leser egentlig ikke mye aviser, men koser meg med Morgenbladet om lørdagen. I dag har jeg lest et kjempeinteressant innlegg om "Forskere under førti", og terrorforsker Thomas Hegghammer! Veldig interessant. Det er så spennende med folk som virkelig kan ting - og er kloke samtidig!

søndag 5. august 2012

Platt fantasy - "Guds venstre hånd"

Man røsker av og til med seg en bok på Narvesen, på en flyplass, når man henger rundt og har litt for god tid... Av og til et blinkskudd, av og til en tabbe...

Jeg får denne spenningen i meg når jeg leser noe nytt og ukjent... Er dette gull? Nei, denne gangen var det gråstein.. Fortellingen om et slags kloster full av meningsløs og hensynsløs tortur, unge menn somblir sultet og slått og trent opp til ett eller annet, unge kvinner som blir fetet opp og så skåret opp, alt passerer uten at jeg blir engasjert... Føler at forfatteren har tenkt: "jeg legger på litt til... Folk liker jo slikt". Gjesp!!! Etter en halv bok tenkte jeg: "herregud, dette er jo bare noe møl.... Og jeg som har Dickens på Kindelen min..."
Det var det!
Anbefales? Nei! Det finnes god fantasy, engasjerende fantasy! Dette var bare tull!